Basisbankrekening na fraude

  • Berichtcategorie:Blog

Als je fraude hebt gepleegd met je bankrekening, zal je bank jouw rekening(en) opheffen. Er is bijvoorbeeld sprake van ‘fraude met je bankrekening’ als op jouw rekening is betaald voor gestolen goederen, of als je jouw bankrekening/pas hebt uitgeleend aan iemand anders. Ik heb al eens een blog geschreven over ‘geldezels’. Bij fraude kan het ook gaan om hypotheek- of identiteitsfraude, witwassen of valsheid in geschrifte.

Fraude register.

Na fraude (of een poging om te frauderen) zet de bank jouw gegevens in een Verwijzingsregister. Via dat register worden jouw gegevens met alle andere banken gedeeld. Deze registratie in het register duurt (maximaal) 8 jaar. Als je in die tijd weer fraude pleegt, wordt de termijn verlengd.

Zonder bankrekening heb je en groot probleem. Hoe moet je nu je salaris, je uitkering of toeslagen ontvangen? Hoe ga je bijvoorbeeld de huur, eten en het abonnement van je telefoon betalen. Zonder bankrekening kan je niet meer deelnemen aan het betalingsverkeer.

Met de komst van de Europese richtlijn betaalrekeningen (Richtlijn 2014/92/EU) is het recht op toegang tot een basisbankrekening voor consumenten geregeld. In Nederland is dat vastgesteld in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Meer informatie over de basisbankrekening staat op de website https://www.basisbankrekening.nl/ Met een basisbankrekening kun je de belangrijkste geldzaken doen, zoals inkomen ontvangen, je rekeningen betalen en pinnen in de winkel. Dankzij die richtlijn heeft iedereen recht op een basisbankrekening, tenzij je fraude hebt gepleegd.

Wat als je fraude hebt gepleegd?

De banken hebben in de ‘Convenant Basisbankrekening‘ afspraken en regels gemaakt. Na fraude is er nog maar één mogelijkheid om een basisbankrekening te krijgen, dat is via een hulpverleningsinstantie die in deze convenant is goedgekeurd. In de praktijk betekent dit, dat je een door de rechtbank benoemde professionele beschermingsbewindvoerder moet hebben. Deze professionele beschermingsbewindvoerder moet zijn getoetst door het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM.

Ik ben zo’n professionele bewindvoerder en ik heb meerdere klanten met een basisbankrekening. De beschermingsbewindvoerder moet jouw rekening beheren. Zonder deze professionele bewindvoerder heb je dus geen bankrekening meer. Voor deze basisbankrekening kun je alleen terecht bij de laatste bank waar je een rekening had. Je hebt dus geen bank voor het uitkiezen, de andere banken zullen je altijd weigeren. En je krijgt maar één kans!

Fraude met een basisbankrekening.

Wat als je dan met die basisbankrekening weer fraude pleegt? Dan zal de bank ook die basisbankrekening opheffen, en krijg je helemaal geen bankrekening meer.

Deel deze pagina.