Romeinen

Laurium Bewindvoering is gevestigd in Woerden. Op de plek van het huidige centrum van Woerden, lag ooit een Romeins fort, een Castellum, met de naam Laurium. Deze legerplaats bewaakte de noordelijke grens (de Limes) van het Romeinse Rijk. Laurium werd waarschijnlijk rond de jaren 40 na Chr. gebouwd.

Aureus Trajanus
Gouden Romeinse munt, gevonden in Woerden.

In Laurium waren gedurende twee eeuwen Romeinse soldaten gelegerd. Rondom het castellum groeide ook een handelsnederzetting, de zogenaamde vicus. De bevolking van de vicus bestond onder andere uit ambachtslieden en winkeliers die handel dreven met de soldaten.

De introductie van geld als betaalmiddel danken we aan de Romeinen. Bij opgravingen werd in Woerden een gouden Romeinse munt gevonden, met een afbeelding van de Romeinse keizer Trajanus (jaartelling: 98 – 117).

Laurium Bewindvoering is gevestigd in Woerden en de naam verwijst naar deze Romeinse geschiedenis. Bewindvoering gaat immers over geld. Maar waarom heeft Laurium Bewindvoering een uil als logo?

Uilen van Laurium

De geleerde Erasmus (1466 – 1536) beschreef in het boek Adagia een verzameling oude Griekse en Latijnse spreuken. Eén van die spreuken luidt;

Uilen van Laurium.
De uilen van Laurium zullen u niet verlaten;
ze zullen in uw huizen komen en in uw beurs hun nesten bouwen.

Deze raadselachtige spreuk gaat over geld. In het zuidoosten van het oude Griekenland ligt ook een stadje met de naam Laurium. Deze stad was in de Klassieke Oudheid bekend om zijn goudaders en zilvermijnen. Het goud en zilver werd gebruikt voor muntstukken. Op de muntstukken werd een uil afgebeeld, met “Uilen van Laurium” worden deze munten bedoeld.

athens-cng2640043
Munt met een hoofd van godin Athene en een afbeelding van een uil.

De wijze beschermende uil

Gedurende de geschiedenis en in vele culturen hebben mensen uilen met fascinatie en ontzag beschouwd. In de vroege Indiase folklore vertegenwoordigen uilen wijsheid en behulpzaamheid en hebben zij profetische krachten.

In de mythologie van het oude Griekenland was Athene, de Godin van Wijsheid, erg onder de indruk van de grote ogen en plechtige verschijning van de Uil. Er werd aangenomen dat een magisch “innerlijk licht” de nachtvisie van uilen gaf. Als symbool van Athene was de Uil een beschermer en inspiratie voor hun dagelijks leven. De kleine uil houdt ook een waakzaam oog op de Atheense handel van de achterkant van hun munten.

Ontwerp: Roy Schoonderwoerd

Nog steeds is de uil een symbool van wijsheid en bescherming.
Daarom is de Uil ook in het logo van Laurium Bewindvoering.

Bewindvoering

Sinds de introductie van geld als betaalmiddel door de Romeinen, is geld erg belangrijk. Financiële problemen hebben grote gevolgen en kunnen zelfs iemands leven op zijn kop zetten. Hulp en bescherming in de vorm van bewindvoering kan dan noodzakelijk zijn. De kop van een uil op de achtergrond van een munt is daarom mijn logo.

Laurium Bewindvoering is een kleinschalig bewindvoerderskantoor met een beperkt aantal cliënten. Zo wordt een persoonlijke benadering en zorgvuldigheid in het belang van de cliënt gewaarborgd.

Deel deze pagina.