Beslagvrije voet, wat is dat?

  • Berichtcategorie:Blog

Ook als je schulden hebt, moet je voldoende geld hebben voor je levensonderhoud. Incassobureau’s en deurwaarders moeten daar rekening mee houden. Een deel van je inkomsten moet voor jouw levensonderhoud beschikbaar blijven. Dat deel is ongeveer 90% van de bijstandsnorm. Zelfs een gerechtsdeurwaarder mag daar geen (loon)beslag op leggen. Dat deel van je inkomsten heet: beslagvrije voet. Veel informatie hierover staat op de website van SchuldInfo.nl.

De praktijk: agressief incassobureau/gerechtsdeurwaarder.
Het was al vaker in het nieuws, incassobureau’s zijn soms agressief als ze een betalingsregeling voor een schuld afdwingen. Zo sprak ik laatst een vrouw die zoveel moest afbetalen aan het incassobureau (die dreigde met beslaglegging op het loon) dat ze de huur niet meer kon betalen. Hierdoor ontstonden nieuwe schulden en had ze te weinig geld over voor haar levensonderhoud en dat van haar kinderen. Toen ik haar beslagvrije voet berekende, bleek dat het incassobureau een ontoelaatbaar deel van haar inkomen opeiste. Schandalig en in strijd met de regels.

Als er een beschermingsbewind loopt, mag je zelf geen betalingsregelingen meer aangaan. De bewindvoerder zal dit voor je doen en daarbij de beslagvrije voet bewaken. Het geld van de beslagvrije voet is bijvoorbeeld nodig voor het betalen van vaste lasten, ziektekostenverzekering en leefgeld.

Beslagvrije voet berekenen.
Er zijn normbedragen die ongeveer aangeven wat de beslagvrije voet in een situatie zal zijn. Voor een alleenstaande ouder met twee kinderen (uit bovenstaand voorbeeld) is dat 1230,00 euro. Klik hier voor een overzicht met de normbedragen.
Je kunt de exacte beslagvrije voet berekenen via een rekenprogramma, dat staat op internet. Klik daarvoor op deze link: beslagvrije voet berekenen.

Deel deze pagina.