Als er beslag wordt gelegd op uw inkomen, mag niet al uw inkomen in beslag worden genomen. U heeft immers ook geld nodig om van te leven. Een deel van uw inkomen mag niet in beslag worden genomen. Dat deel heet de beslagvrije voet. Hierbij wordt rekening gehouden met de inkomsten, de vaste lasten en de samenstelling van het huishouden. Sinds 1 januari 2021 is de berekening van deze beslagvrije voet iets veranderd, er zijn minder gegevens nodig om het te berekenen. De beslaglegger moet ook de beslagvrije voet berekenen.
Wat is mijn beslagvrije voet?
Als bewindvoerder let ik op deze beslagvrije voet. Ik constateer soms dat er niet voldoende rekening wordt gehouden met deze beslagvrije voet. Ook kan het dat de beslagvrije voet verandert doordat bijvoorbeeld bij verhuizing de huurprijs verandert, of doordat het inkomen of de toeslagen veranderen. Ik zal dan actie ondernemen zodat voldoende overblijft voor mijn klant om van te leven.
Als u benieuwd bent naar uw eigen beslagvrije voet, dan kunt u deze berekenen via deze link: beslagvrije voet berekenen. Daarvoor heeft u de volgende gegevens nodig:
- loonstrook van uzelf en uw partner
- hoogte van eventuele toeslagen
- huurprijs of hypotheekkosten + WOZ