Blind vertrouwen of toch liever controle?

Een paar dagen geleden was een triest bericht in het nieuws over een 103 jarige Hilversummer die financieel was opgelicht. Hij had in goed vertrouwen een vriendin gemachtigd voor zijn bankrekening om al zijn financiën te regelen. Deze hulpvaardige vriendin kon de verleiding van het geld niet weerstaan en graaide tot de man financieel aan de grond zat. Toen de man overleed, was er zelfs te weinig geld om zijn begrafenis te bekostigen.

Vooral bij oudere mensen komt dit helaas vaker voor, soms door een goede vriend(in) maar ook door eigen kinderen. Als je zelf je financiën niet meer kunt regelen, kun je waarschijnlijk ook niet meer controleren of iemand anders het goed doet. Er blind op vertrouwen dat die ander het goed doet, is als de kat op het spek binden (en vertrouwen dat ze er niet van eet). De aantrekkingskracht van geld en de gelegenheid, maken samen de boef.

Door schaamte kan het inschakelen van een professionele bewindvoerder een drempel zijn. Natuurlijk mocht de man zelf iemand vragen om zijn financiën te beheren, maar regel het dan juridisch goed met een goede controle door een onafhankelijke instantie. Zo’n onafhankelijk instituut is er namelijk; de rechtbank! En dat regel je dus via de rechter, niet via een notaris.

Dat kan ook als je een vriend(in) of je eigen kind jouw financiën wilt laten regelen. Net als bij een professionele bewindvoerder vraag je dan aan de rechter om die vriend(in) of zoon/dochter te benoemen tot bewindvoerder. De rechtbank zal jaarlijks de “rekening en verantwoording” controleren. Ook bepaalt de rechtbank welke vergoeding iemand daarvoor krijgt, dus daar is dan ook geen discussie meer over. Zo kan je voorkomen dat die hulpvaardige vriend(in) zichzelf gaat verrijken. Met de uitspraak van de rechter staat de bewindvoerder bovendien sterker tegenover bijvoorbeeld schuldeisers.

Deel deze pagina.