Boodschappen doen van leefgeld

Oproep: dit bericht graag delen.

Als je onder bewind staat, krijg je iedere week geld op je leefgeldrekening gestort. Met dit leefgeld moet je alle boodschappen doen. Hoeveel leefgeld je krijgt is afhankelijk van hoeveel geld er over blijft (na betaling van je vaste lasten en eventuele schulden) en de samenstelling van je huishouden. Van leefgeld rond moeten komen is niet makkelijk, zeker niet in het begin. Je moet heel verstandig met dat geld omgaan, want in principe geldt bij leefgeld; op = op.

Ikzelf heb ook een tijd moeten rondkomen van erg weinig geld. Zelf stond ik nooit onder bewind en had ik ook geen problematische schulden, maar het bedrag waarvan ik iedere week mijn boodschappen moest doen was vergelijkbaar met het leefgeld als je wel onder bewind staat. Met twee kleine kinderen was 40 euro echt geen vetpot. Daardoor weet ik hoe lastig het is om met weinig geld je boodschappen te doen, maar ik heb er ook veel van geleerd. En daar heb ik nog steeds voordeel van.

Tips om geld te besparen op je boodschappen

Daardoor kan ik uit eigen ervaring een aantal praktische tips geven. Waardevolle tips die je ook kunt blijven volgen als je straks weer meer geld te besteden hebt, ik doe het zelf ook nog steeds zo. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor andere uitgaven dan je boodschappen, zoals kleding of de kapper.

 • Niet pinnen maar cash betalen.
  Het is bewezen dat je makkelijker geld uitgeeft als je de betalingen met je pinpas afrekent. Hierdoor heb je namelijk minder zicht op hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel nog over is. Als je moet rondkomen van leefgeld, is dat een probleem. Haal 1x per week het geld voor de boodschappen uit de geldautomaat en betaal alles contant. Zo zie je precies hoeveel geld nog in je portemonnee zit voor de rest van de week.
 • Vers in plaats van kant en klaar.
  Het is niet alleen gezonder en lekkerder, maar ook goedkoper: gebruik verse ingrediënten in plaats van kant-en-klaar of voorgesneden producten. Verse producten zijn bovendien langer houdbaar.
 • Minder vlees.
  Vlees is in verhouding duur, dus iets minder vlees eten scheelt geld. Het scheelt ook als je bijvoorbeeld gehakt wilt kopen, om dan een kiloverpakking te kopen en de helft in de vriezer te doen.
 • Koop houdbare producten 1+1.
  Veel houdbare producten zijn regelmatig flink in de aanbieding. Als je zorgt dat je die koopt als ze 1+1 in de aanbieding zijn, ben je dus de helft goedkoper uit. Dit doe ik bijvoorbeeld met dingen zoals tandpasta, deodorant, wasmiddel, rijst, koffie, shampoo,… Als je dit goed doet, heb je de A-merk producten voor minder geld dan dat je voor huismerk producten zou betalen. Het is wel belangrijk dat je dit goed plant, je moet dus iedere week een klein beetje geld sparen om deze producten op het juiste moment te kunnen kopen. Let op dat je niet teveel voorraad van hetzelfde product koopt, dat is zonde.
 • Koop bij verschillende winkels wat in de aanbieding is.
  Door niet alles bij dezelfde winkel te kopen, kun je flink besparen. De ene keer is de tandpasta bij de supermarkt in de aanbieding, de andere keer bij de drogist. Als bijvoorbeeld de kaas deze week bij de Albert Heijn in de aanbieding is, de tandpasta bij het Kruidvat en de paprika bij de Lidl, maak dan gebruik van die aanbieding.
 • Eet wat in de aanbieding is.
 • Eet de producten van dat seizoen.
  Aardbeien zijn in de winter een stuk duurder (en minder lekker) dan in de zomer.
 • Ga niet winkelen als je honger hebt.
  Als je honger hebt, is de kans groot dat je meer koopt of dat je dingen koopt die je niet van plan was. Vooral als het lekker ruikt in de winkel, wordt de verleiding groot om bijvoorbeeld die croissants te kopen.
 • Maak een boodschappenlijst.
  En koop alleen wat op je boodschappenlijst staat. Winkels proberen je te verleiden om extra dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Deze impuls-aankopen kun je je echt niet veroorloven als je met weinig geld moet rondkomen.
 • Laat je kind(eren) thuis.
  Hiervoor geld hetzelfde als winkelen terwijl je honger hebt. Als je kind mee gaat naar de winkel, is de kans groot dat je extra dingen koopt en dus meer geld uitgeeft. Kinderen willen bijvoorbeeld dat snoep wat ze op TV hebben gezien, maar dat stond niet op je boodschappenlijstje!
 • Gebruik katoenen luiers.
  Niet leuk maar wel veel goedkoper dan wegwerp luiers en bovendien beter voor het milieu. Bovendien is mijn ervaring dat een baby met katoenen luiers veel eerder zindelijk is, en dat is wel fijn!
 • Maak zelf babyvoeding.
  Potjes babyvoeding zijn makkelijk maar duur. Het kost je bijna niets om zelf babyvoeding te maken, zeker als je ingrediënten gebruikt die je ook zelf ‘s avonds eet. Op internet staan veel makkelijke recepten. Let wel even op dat je geen dingen gebruikt waar een baby niet goed tegen kan, zoals ui of kruiden. Het enige wat je verder nodig hebt zijn een staafmixer en een paar gebruikte glazen potjes.
Deel deze pagina.