Centraal Curatele- en bewindregister

  • Berichtcategorie:Blog

Een paar weken geleden schreef ik een stukje met de titel “Makkelijk geld – vette problemen“. Daarin besprak ik de verleiding en de risico’s van bijvoorbeeld de katvanger die de kentekens van auto’s van anderen (vaak criminelen) op zijn naam zet. Dit soort fraude gebeurt bijvoorbeeld ook met mobiele telefoons.

Wanneer kom je in dit register?

In dit register kom je als je:
– onder curatele word gesteld
– onder bewind wordt gesteld vanwege verkwisting of problematische schulden
– onder bewind wordt gesteld vanwege lichamelijke of geestelijke omstandigheden, en de kantonrechter heeft besloten dat publicatie noodzakelijk is

In de praktijk

Stel je gaat een nieuwe mobiele telefoon met een abonnement aanschaffen, dan moet de winkel controleren of je onder bewind of curatele staat. In dat geval dient de verkoper eerst goedkeuring te krijgen van de bewindvoerder of curator. Doet de verkoper dat niet, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt en loopt de verkoper het risico dat de telefoon inmiddels weg is en dat er niet voor betaald gaat worden. Dit is eenvoudig te controleren in een openbaar register: raadpleeg hier het register. Zo voorkomt dit register dat nieuwe schulden worden aangegaan en de financiële situatie verslechterd.

Behalve bij katvangers

Maar hoe zit dat als iemand die onder bewind staat een kenteken op naam wil zetten? Helaas gaat deze vlieger niet op als diezelfde persoon het kenteken van een auto of bromfiets op zijn naam laat zetten. Zelfs niet als het tegelijk of vlak na elkaar om meerdere kentekens gaat. Als vergoeding krijgt hij daarvoor van de crimineel een klein bedrag of bijvoorbeeld een grammetje cocaïne waar hij zo naar verlangt, maar er zal een reeks rekeningen en boetes aankomen. Bovendien, je hebt zelf meegewerkt aan deze fraude constructie en probeer dan de kentekens maar weer eens van je naam af te halen.

Voorstel: ook RDW laten raadplegen in het register

Het zou een hoop extra problemen voorkomen als bij het registreren van een kenteken ook altijd eerst een check in het Centraal Curatele- en bewindregister zou plaatsvinden. Dat zou zelfs volledig automatisch kunnen. Beide computersystemen zijn immers van de overheid.

Deel deze pagina.