Werken als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) lijkt soms heel aantrekkelijk, maar is dat ook echt interessant? Vooral in de bouw, de zorg en het onderwijs zijn veel mensen als ZZP’er aan de slag. Voor werkgevers kan zo’n ZZP constructie financieel interessant zijn, je hoeft de werknemer immers niet in dienst te nemen. Vaak is er sprake van een schijnconstructie, je bent niet echt een zelfstandig bedrijf want je wordt steeds door hetzelfde bedrijf ‘ingehuurd’. Deze opdrachtgever is feitelijk je werkgever die je niet in dienst wilt nemen.
Stel, je werkt via een uitzendbureau in de bouw. Het bouwbedrijf wil graag van dat uitzendbureau af, dat kost immers een hoop geld, maar het bedrijf wilt je niet in dienst nemen. Ze stellen je voor om te gaan werken als ZZP’er. Daarbij voorspellen ze je een maandinkomen van 4.500,00 euro, dat klinkt toch best aantrekkelijk? Maar wat verdien je dan echt, en wat mis je? Voordat je op een roze wolk klimt, lees eerst dit artikel.
Van bruto naar netto winst uit onderneming.
Als ZZP’er verdien je niets als je vakantie opneemt, een paar weken vakantie per jaar zal je toch wel nemen. Voor dit rekenvoorbeeld ga ik daarom uit van een jaarinkomen van 50.000,00 euro. Als eerste moet je ieder kwartaal omzetbelasting (21% BTW) afdragen, dan houd je nog 41.300,00 euro over. Wist je dat jij altijd de omzetbelasting moet betalen, ook als de opdrachtgever (de factuur) nog niet heeft betaald?
Daarnaast zal je kosten hebben, bijvoorbeeld doordat je een boekhouder nodig hebt voor je boekhouding, facturen en belasting aangiften. Ook je werkkleding, eigen gereedschap, telefoon en dergelijke zijn kosten die je hebt. Deze kosten gaan er ook vanaf, zo houd je in dit voorbeeld 38.000,00 euro over. Dat is je netto winst uit onderneming, en dit is belastbaar als inkomen. Dit is niet het geld dat je in je zak kunt steken, nu komt eerst de belastingdienst nog een keer langs. Je zult namelijk nog aangifte inkomstenbelasting moeten doen, en dat zal een flink bedrag kosten.
Geen MKB-winstvrijstelling
Je hebt bij je aangifte inkomstenbelasting recht op bijvoorbeeld arbeidskorting, maar hoe zit dat met de MKB-winstvrijstelling? Om gebruik te mogen maken van de MKB-winstvrijstelling moet je voldoen aan de volgende voorwaarden;
- Geld en tijd investeren in de onderneming.
- Zelfstandig beslissen hoe en of je bepaalde werkzaamheden uitvoert.
- Meerdere opdrachtgevers hebben.
- Winst maken of daar vooruitzicht op hebben.
- Ondernemersrisico lopen, zoals klanten die niet betalen en meer of minder vraag.
- Jezelf als ondernemer presenteren aan de buitenwereld met een website, briefpapier, etc.
In dit geval ben je geen echte ZZP’er in de zin van een echt bedrijf, er is eigenlijk sprake van een schijnconstructie. Je voldoet niet aan deze voorwaarden en daarom mag je dus geen gebruik maken van deze winstvrijstelling. Als je bij je belastingaangifte toch gebruik maakt van deze winstvrijstelling, loop je het risico dat de belastingdienst een flinke naheffing stuurt. Niet doen dus, je zult niet de eerste ZZP’er zijn die zich rijk rekende en zo in de financiële problemen kwam.
Loonheffing en ZVW premie
In dit rekenvoorbeeld zal je ruim 8.000,00 euro aan loonbelasting en ZVW premie moeten betalen. Nadat je in het begin van het volgende kalenderjaar je belastingaangifte hebt gedaan, zal je dit bedrag ineens moeten betalen.
Hoeveel reserveren voor kosten?
Een flink deel van je ‘inkomen’ zul je apart moeten houden om alle kosten en belastingen van te betalen. De boekhouder, omzetbelasting, loonheffing, ZVW-premie, …. dat hakt erin. Alles bij elkaar kom je al bijna op 50% van wat je betaald krijgt. Je moet dus een fors deel van je ‘inkomsten’ reserveren. De vraag is, of je dat kunt. Kan jij van het geld afblijven, of is de verleiding te groot? In dit rekenvoorbeeld houd je amper 2.500,00 euro over van de 4.500,00 euro die je per maand in rekening brengt bij je opdrachtgever (eigenlijk je werkgever). Het minimumloon stijgt vanaf 2025 naar 16,00 euro per uur, bij een fulltime arbeidscontract is dat 2.793,60 euro per maand. Bovendien heb je in loondienst ook recht op vakantiegeld, pensioen en inkomen tijdens ziekte of vakantie. Werken via zo’n ZZP schijnconstructie is dus hard werken en veel risico voor minder geld.
Waarom is loondienst beter?
Werken met zo’n ZZP constructie is vooral interessant voor de werkgever. Meestal is het ook de werkgever die voorstelt dat jij als ZZP’er gaat werken. Hij kan (wil !) je niet in dienst nemen. Hij loopt zo geen risico’s en het is voor hem een stuk goedkoper. Jij als zogenaamde ZZP’er loopt nu die risico’s en het lijkt of je veel verdient, maar dat valt onder de streep vies tegen.
- Je inkomen is erg onzeker, je krijgt geen geld als de opdrachtgever geen werk voor je heeft. Een werkgever waarbij je in dienst bent, heeft de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je werk hebt en dus iedere maand een inkomen (desnoods heb je niets te doen, maar wel een inkomen), bij een ZZP’er is dat niet.
- Wat als je opdrachtgever niet op tijd betaalt? Jij moet dan wel al de omzetbelasting betalen.
- Als je niet genoeg geld hebt gespaard, of als je er niet vanaf kon blijven (!), heb je een probleem met de belastingdienst.
- Je hebt extra kosten, bijvoorbeeld voor een boekhouder.
- Je hebt geen inkomen tijdens ziekte.
- Je hebt geen inkomen tijdens vakantie.
- Je krijgt geen vakantiegeld.
- Je spaart niet voor een pensioen.
- Je krijgt niets bij arbeidsongeschiktheid.
- Je hebt niet de rechten uit de CAO.