Detentie en bewindvoering.

  • Berichtcategorie:Blog

Bij bewindvoering zijn er een paar zaken die je moet weten op het moment dat er sprake is van detentie (in de volksmond: als je in de gevangenis zit).

Er is sprake van detentie:
– als je na aanhouding, tijdens het politieonderzoek, door de rechter in een Penitentiaire Inrichting wordt geplaatst.
– als je door een rechter wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf in een Penitentiaire Inrichting en je die straf uitzit.

In detentie

Zodra je in detentie zit, maakt de Penitentiaire Inrichting (PI) een detentiebriefje, dat is een verklaring dat je zit opgesloten in de Penitentiaire Inrichting. Die detentieverklaring moet worden doorgestuurd naar je bewindvoerder. Je bewindvoerder moet met die detentieverklaring jouw zorgverzekering informeren. Zolang je gedetineerd zit, hoef je geen zorgpremie te betalen. Als je een uitkering hebt, moet de bewindvoerder de detentieverklaring ook sturen naar de instantie/gemeente die deze uitkering verstrekt. De uitkering wordt dan stopgezet zolang je gedetineerd bent. Dit is dus iets wat de bewindvoerder moet doen, hij doet het niet om je dwars te zitten.

Uit detentie

Als je weer uit detentie gaat (vrijlating), dan krijg je een bewijs van ontslag (uit detentie). Dat briefje moet je goed bewaren!

Stuur een foto of kopie van dat ontslagbriefje direct naar je bewindvoerder. Je bewindvoerder heeft dat briefje nodig om je zorgverzekering weer “aan” te zetten (je moet dan ook weer premie betalen). Als je een uitkering had, heeft je bewindvoerder dit briefje ook nodig om de verstrekkende instantie/gemeente te informeren dat ze de uitkering weer moeten verstrekken. Zonder dat ontslagbriefje zit je dus zonder zorgverzekering en zonder inkomsten.

Deel deze pagina.