Deurwaarder mag minder in beslag nemen

Deurwaarders mogen voortaan minder in beslag nemen bij mensen met schulden als die onder het bestaansminimum dreigen te komen.

Zo mag niet meer de hele bankrekening in beslag worden genomen, maar moet een deel van het tegoed tot de beschikking van de rekeninghouder blijven.

Uitzichtloze situatie voorkomen.

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil met zijn voorstel voorkomen dat mensen met schulden in een uitzichtloze situatie belanden. Ook als er beslag op een bankrekening wordt gelegd, moet iemand geld overhouden om eten te kopen en de huur te betalen, vindt hij.
Bij beslag op loon of uitkering geldt al dat een deel niet naar de deurwaarder gaat; de zogenoemde beslagvrije voet. Nu kan iemand snel in de problemen komen als beslag op de bankrekening wordt gelegd, terwijl diens loon of uitkering net gestort is. Dan blijft er niets over om van te leven, stelt Dekker.

Onaanvaardbare gevolgen voorkomen

De bewindsman wil ook de lijsten van spullen die een deurwaarder wel en niet mag meenemen aanpassen, om “onaanvaardbare gevolgen” te voorkomen. Een koelkast geldt inmiddels bijvoorbeeld als onmisbaar.

De minister wil verder verkoop van in beslag genomen spullen via internet mogelijk maken. Bij verkoop via internet kunnen meer mensen bereikt worden dan bij verkoop via veilingen, zoals nu gebeurt. Hij hoopt ook op hogere opbrengsten tegen lagere kosten.

Verder wil de minister dat er geen beslag wordt gelegd als te verwachten is dat de kosten de opbrengst overtreffen. Gedwongen verkoop levert in zo’n geval niets op.

Deel deze pagina.