We worden allemaal weer verleid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. De prijsverschillen tussen de basisverzekeringen zijn minimaal, slechts een paar euro per maand. Toch zijn we massaal op zoek naar een goedkopere verzekering, want door de hoge inflatie en energieprijzen moeten we allemaal op de centen letten. Om de premie van de basisverzekering te verlagen kan je kiezen voor een hoger eigen risico, maar is dat verstandig?
Klein voordeel, hoog risico
Standaard is het eigen risico 385,00 euro per jaar, maar je kunt zelfs kiezen voor een eigen risico van 885,00 euro per jaar. Dat hoogste eigen risico scheelt per maand ongeveer 20,00 euro aan premie (240,00 euro per jaar), maar je moet dan 500,00 euro extra eigen risico betalen. Dat hogere eigen risico kan dus flink duurder uitpakken. De gezondheidszorg is kostbaar, dus er hoeft maar iets onverwachts te gebeuren en je bent flink duurder uit. Andersom moet je twee jaar helemaal geen eigen risico betalen om dat extra risico van 500,00 euro terug te verdienen. Hoevaak heb jij de afgelopen jaren helemaal geen eigen risico hoeven betalen? Dat is mij nog nooit gelukt en mijn gezondheid is prima.
Ik hoor veel mensen die krap bij kas zitten en daarom dat hogere eigen risico overwegen. Bedenk dat mensen met financiële problemen gemiddeld ongezonder zijn. Stress is ongezond, gezond eten is duurder en de sportschool vaak onbetaalbaar. Dan is de kans dat je meer zorg gebruikt ook groter als je inkomsten lager zijn. Daarmee is een hoger eigen risico juist een groot risico om (nog verder) in de financiële problemen te komen. En dat wil je juist voorkomen.
Daarom mijn advies: doe het niet!