Een rechter kan een bewindvoerder aanwijzen als je zelf je geldzaken niet goed kunt bewaken of uitvoeren, of je hebt problematische schulden waar je zonder bewindvoerder niet meer uitkomt. De bewindvoerder zal dan moeten zorgen voor de juiste keuzes en je geldzaken goed uitvoeren. Het kan dan gebeuren dat je het niet eens bent met je bewindvoerder. Soms gaat iemand dan op zoek naar creatieve manieren om toch, buiten de bewindvoerder om, iets te doen. Zoiets kan nare gevolgen hebben, uiteindelijk benadeel je vooral jezelf.
Een voorbeeld:
Geheime inkomsten
Meneer X staat onder bewind. Hij heeft een betaalde part-time baan. Met het salaris daarvan kan de bewindvoerder maar net alle vaste lasten en het leefgeld betalen. Er zijn schulden, maar er blijft bijna altijd te weinig over om daarvan iets af te lossen. Er is een thuiswonend kind dat ook betaald werk heeft, maar geen kostgeld betaalt. Meneer X wil beslist geen kostgeld vragen. De belastingdienst rekent inkomen van thuiswonende kinderen mee, waardoor de huurtoeslag dan lager is. Daarom had meneer X het inkomen van het kind verzwegen voor de bewindvoerder en de belastingdienst, zodat hij toch de hogere huurtoeslag kreeg.
Uiteraard kwam de belastingdienst daar achter, en ze vorderen nu een deel van de huurtoeslag van vorige jaar terug en de huurtoeslag van dit jaar is veel lager. Er zijn te weinig inkomsten om de terugvordering te betalen, dus dat is nu een nieuwe schuld bij de belastingdienst. Het lukt de bewindvoerder met veel moeite om een betalingsregeling te treffen, maar het is iedere maand veel gepuzzel om alles rond te krijgen.
Meneer X heeft nog een bankrekening waar de bewindvoerder niets van weet. Op die ‘geheime’ bankrekening betaalt het thuiswonende kind stiekem toch wel kostgeld. Ook werkt meneer af en toe via een uitzendbureau wat extra uurtjes, die inkomsten laat meneer X ook op die ‘geheime’ bankrekening storten. De bewindvoerder weet niets van die inkomsten. Dat geld gebruikt meneer X om dingen van te betalen. Dingen waarvoor de bewindvoerder nooit toestemming zou geven, dat beseft meneer X heel goed. Daarom heeft hij ook deze creatieve constructie bedacht.
Maar ook deze inkomsten worden bekend bij de belastingdienst en daardoor ook bij de bewindvoerder. Het inkomen van meneer X was een stuk hoger dan was opgegeven. Gevolg is dat meneer X helemaal geen huurtoeslag meer krijgt en nog meer oude huurtoeslag moet terugbetalen. De schulden van meneer X lopen dus nog verder op, en het extra geld dat hij stiekem op de ‘geheime’ bankrekening liet storten is opgegaan aan onzin-dingetjes. Er is duidelijk sprake van verkwisting, al het geld is op.
Terwijl meneer X onder bewind staat en de bewindvoerder alles doet om de eindjes voor meneer X aan elkaar te knopen en ook nog schulden af te lossen om deurwaarders buiten de deur te houden, is meneer door zijn eigen handelen nu slechter af. De schulden zijn hoger en er moet meer worden terugbetaald aan de belastingdienst. Daardoor blijft er minder geld over om andere dingen van te betalen. Als de wasmachine nu stuk gaat, heeft meneer X pech. Meneer X heeft wel laten zien waarom hij onder bewind staat, hij maakt er zelf namelijk een potje van. Als alle inkomsten op de beheerrekening waren gestort en opgegeven aan de belastingdienst, waren de schulden bijna afgelost. Nu zijn de schulden een stuk hoger en zal meneer X langer onder bewind moeten staan. Dat is misschien maar beter ook.
Moraal van dit verhaal
Onder bewind staan is niet leuk, zeker niet als je het niet eens bent met je bewindvoerder. Maar trucs om de bewindvoerder te omzeilen, maken je problemen groter. Het lijkt misschien een heel goed idee, maar besef dat je uiteindelijk niet de bewindvoerder maar jezelf belazerd.