Kies je zorgverzekering

  • Berichtcategorie:Blog

Ieder jaar krijgen we de kans om een andere zorgverzekering te kiezen, maar hoe zit dat als je een bewindvoerder hebt. Lees dit artikel zodat je weet wat jij zelf kan of moet doen en wat hierbij de taak van je bewindvoerder is. Wat je ook kiest, een zorgverzekering kost een hoop geld, dus denk er goed over na.

Kiezen van je basisverzekering

Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten voor de zorgkosten. De overheid bepaalt welke medische kosten onder de dekking van die basisverzekering vallen, dat is dus bij alle verzekeraars hetzelfde. Wat wel kan verschillen is met welke zorgverleners een zorgverzekering een zorgovereenkomst (contract) heeft. Als een zorgverzekeraar geen zorgovereenkomst heeft met de zorgverlener waar jij naar toe wilt, kan het zijn dat de verzekeraar niet alle kosten vergoed. Dat moet je dus zelf bijbetalen (dit gaat niet van je eigen risico af). Bij het kiezen van je basisverzekering moet je dus niet alleen kijken naar de premie, maar ook of die verzekeraar een zorgovereenkomst heeft met bijvoorbeeld het ziekenhuis dat jouw voorkeur heeft. Dat is meteen wel een van de lastigste dingen om na te gaan, want veel verzekeraars zijn nog aan het onderhandelen met ziekenhuizen, dus je weet nu nog niet of ze een zorgovereenkomst gaan afsluiten.

Eigen risico

Standaard heb je een eigen risico, dat bedrag moet je eerst zelf betalen voordat je verzekering gaat betalen. Zorg van de huisarts gaat overigens niet ten kosten van je eigen risico. Als je je nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar hebt gekozen, kan je nog kiezen voor een hoger eigen risico. Met een hoger eigen risico gaat je maandelijkse premie iets omlaag, maar je loop letterlijk een risico dat je uiteindelijk duurder uit bent. Er hoeft maar iets te gebeuren waardoor je medische zorg nodig hebt, en je moet dat hoge eigen risico betalen voordat je verzekering iets gaat vergoeden. Mijn mening is dat meestal het voordeel te klein is en het risico te groot. Als je financieel krap zit, is een hoger eigen risico dus echt een risico voor nieuwe schulden.

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Er zijn twee soorten aanvullende verzekering, voor tandheelkunde en voor de algemene medische zorg (bijvoorbeeld fysiotherapie en alternatieve therapie). Wat de aanvullende verzekering vergoed, verschilt per verzekeraar en hangt er ook vanaf of de verzekeraar een zorgovereenkomst heeft met de zorgverlener waar jij naar toe gaat. Meestal krijg je maar een deel van de kosten vergoed. Denk goed na of je een aanvullende verzekering gaat afsluiten. Als je weinig medische zorg gebruikt, is het misschien goedkoper om geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Wie kiest, jij of de bewindvoerder

De bewindvoerder kent niet jouw medische gegevens, wel jouw financiële gegevens. Je bewindvoerder kan dus aangeven hoeveel ruimte je hebt voor je verzekering en of je een aanvullende verzekering kunt betalen. Je bewindvoerder kan en mag je niet adviseren welke verzekering je moet kiezen. Jij moet dus zelf kiezen bij wie je je verzekerd en of je een aanvullende verzekering afsluit. Natuurlijk kun je je laten adviseren door iemand anders die je vertrouwt en er verstand van heeft. Je kunt gebruik maken van verschillende vergelijkingssites op internet, vaak kan je via zo’n vergelijkingssite ook je nieuwe verzekering voor volgend jaar afsluiten. Bijvoorbeeld op de website van de consumentenbond staat veel informatie over de verschillende verzekeringen. Op de vergelijkingssite van Zorgwijzer kan je jouw ziekenhuis kiezen, heel handig.

Belangrijke data

Je huidige verzekering kun je opzeggen tot 31 december. Als je de huidige verzekering niet opzegt, krijg je automatisch volgend jaar dezelfde verzekering van dezelfde verzekeraar. Als je voor 31 december een nieuwe verzekering afsluit, wordt je oude verzekering meestal automatisch stopgezet.
Tot 31 januari kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die extra tijd om een nieuwe verzekering te kiezen, kan bijvoorbeeld zinvol zijn als je wilt weten of de verzekeraar een zorgovereenkomst afsluit met het ziekenhuis bij jou in de buurt. Zorg wel dat je voor 31 januari een ziektekostenverzekering hebt afgesloten, dat is verplicht en voorkomt boetes.

Deel deze pagina.