Makkelijk geld – vette problemen

  • Berichtcategorie:Blog

Als je weinig te besteden hebt, is het vooruitzicht om op een makkelijke manier wat geld te “verdienen” aantrekkelijk. Als bijvoorbeeld iemand vraagt om even gebruik te maken van jouw bankrekening of om een auto even op jouw naam te zetten, dan lijkt dat misschien makkelijk geld verdienen. Maar hoe makkelijk is het als je daardoor jaren in de problemen komt en je schulden flink toenemen?

Geldezel

Oplichters en andere criminelen maken graag gebruik van andermans rekening om geld op te laten storten. Jij leent je pasje en pincode uit. Ze verkopen bijvoorbeeld gestolen spullen via Marktplaats, of bieden iets aan maar leveren niets als iemand heeft betaald. Het zo verdiende geld pinnen ze weer van je rekening en klaar is kees. Zo blijven ze buiten het zicht van de slachtoffers en politie. Vervolgens krijg jij, want het is jouw bankrekening, de politie op de stoep. Naast een veroordeling (dus strafblad) en de bijbehorende straf, krijg je ook problemen met je bank.

Katvanger

Veel boetes komen terecht bij degene op wiens naam het kenteken staat. Denk bijvoorbeeld aan parkeer- en snelheidsboetes, door rood licht rijden, niet verzekerd zijn, en tegenwoordig zelfs als de bestuurder tijdens het rijden de telefoon in de hand houdt. Als iemand vraagt om het kenteken van zijn auto/motor/bromfiets op jouw naam te zetten en jij doet dat, dan ben je een katvanger. Vaak zetten ze meerdere voertuigen op je naam. De pakkans voor de katvanger is 100%. De katvanger krijgt namelijk alle boetes op de deurmat en daar ga je jezelf echt niet uitpraten. Jij zult ze moeten betalen, houd rekening met duizenden euro’s en als je niet betaald nog forse verhogingen. Je kunt er zelfs voor in de gevangenis terecht komen. Het kan ook dat de auto bij een misdrijf wordt gebruikt of dat de bestuurder er vandoor gaat na een verkeersongeval. Jij bent als kentekenhouder verantwoordelijk voor jouw voertuig, de politie zal je zeker weten te vinden. Je redt het dan niet met een zwakke uitvlucht dat het niet jouw auto is.

Nog meer

Naast de geldezel en de katvanger (kenteken) bestaan er nog meer soortgelijke fraude constructies. Meer hierover kun je vinden via deze links:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Katvanger

https://www.fraudehelpdesk.nl/thema/geldezel-hoe-word-je-dat-en-wat-zijn-de-vervelende-gevolgen/

Dus…

De snelste manier om jezelf in korte tijd vreselijk in de problemen te helpen, is door dit soort stommiteiten uit te halen. Het is snel geregeld en je krijgt een paar euro, maar de prijs die je moet betalen voor die stommiteit is heel hoog. De gevolgen kunnen jaren duren en je kunt alleen jezelf de schuld geven. Zeker nu je dit stukje hebt gelezen, want een gewaarschuwd mens ….

Deel deze pagina.