Problematische schulden kwijtschelden en dan verplicht onder bewind?

In het Algemeen Dagblad staat een artikel over gezinnen met problematische schulden. Sommige mensen denken dat schulden altijd je eigen schuld zijn, dat het hun niet zal overkomen. Ziekte, ontslag, echtscheiding, … het kan iedereen overkomen. Het NiBud heeft berekend dat de kosten voor de maatschappij van een gezin met problematische schulden ongeveer 104.000 euro bedragen, terwijl de gemiddelde schuld van een gezin 42.000 euro is. In het artikel in het AD pleit Erica Verdegaal (econoom) voor het kwijtschelden van schulden, goedkoper voor de maatschappij en beter voor het betreffende gezin.

Psychische en lichamelijke klachten

“Schulden kosten de maatschappij veel geld omdat financiële problemen vaak niet op zichzelf staan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lange tijd in armoede leven twee tot drie keer zoveel kans hebben op psychische en lichamelijke klachten dan mensen met een gevulde bankrekening. Geldzorgen kunnen bovendien leiden tot relatieproblemen, familieruzies, huiselijk geweld, arbeidsverzuim en criminaliteit. Gezinnen met problematische schulden krijgen vaak allerlei hulpverleners over de vloer (zoals jeugdzorg, verslavingszorg, onderwijsinspectie en maatschappelijk werk).” Bron: Algemeen Dagblad

WSNP

Nu is er de WSNP voor gezinnen met schulden waar ze niet meer uit komen. Simpel gezegd: drie jaar lang moet je leven van een bestaansminimum, daarna worden de schulden kwijtgescholden. Vaak gaat het om (gebroken) gezinnen met kleine kinderen. De voorwaarden voor het WSNP traject zijn erg streng, een verkeersboete kan er al voor zorgen dat je uit WSNP wordt gezet. Dan ben je terug bij af.

Kwijtschelden en beschermingsbewind

Het kwijtschelden van schulden moet natuurlijk geen vrijbrief zijn om schulden te maken. Voor zo’n regeling zou je moeten kijken hoe de schulden zijn ontstaan. En dan komt Erica Verdegaal met een heel zinvol advies: na kwijtschelding van de schulden moet men verplicht onder bewind worden geplaatst. In de huidige ingewikkelde maatschappij is het voor sommige mensen gewoon te ingewikkeld om hun financiën goed te beheren. Een goede bewindvoerder is dan de beste hulpverlening voor dat gezin, en stukken goedkoper dan wat die problematische schulden nu de maatschappij kosten. Applaus voor Verdegaal en dit artikel in het AD.

Deel deze pagina.