Voorkom jouw energiecrisis

  • Berichtcategorie:Blog

Je kunt het nieuws niet gemist hebben, de prijs voor energie (gas en elektriciteit) zijn schrikbarend gestegen. Voor veel mensen kan straks een jaarrekening komen, die ze niet kunnen betalen. Als je bijvoorbeeld normaal per jaar 2000 euro betaalde, kan dat nu zomaar tussen de 5000 en 8000 euro worden. Het is maar net hoe de tarieven komende maanden ontwikkelen. Ik houd er rekening mee dat de tarieven nog verder stijgen. Dat soort bedragen zijn ook voor een doorsnee huishouden een probleem. Ook jij moet echt heel fors besparen op jouw energieverbruik, of je kunt er vanuit gaan dat je straks een grote schuld hebt bij de energieleverancier. Sta er even bij stil wat dat kan betekenen; deurwaarder aan de deur, afsluiting van elektra en gas. Dan heb je pas echt een energiecrisis en dat moet je voorkomen.

Ik heb toch een bewindvoerder?

Maar ik heb een bewindvoerder, die zal er toch wel voor zorgen dat het goed komt? Helaas kan de bewindvoerder hier niet zo heel veel aan doen. De tarieven zijn gewoon idioot gestegen en jij bepaalt zelf hoeveel je verbruikt. De bewindvoerder kan niet zorgen dat je minder elektriciteit en gas verbruikt, dat moet je zelf doen! En nee, dat is niet leuk.

Ik krijg toch Energietoeslag?

Maar ik krijg toch die energietoeslag? Geloof mij, dat is niet genoeg. Als je jaarrekening bijvoorbeeld stijgt naar 5000 euro, dan is die energietoeslag van 800 euro veel te weinig. Je zult moeten besparen.

De boodschappen zijn ook flink duurder geworden. Daardoor kan het verleidelijk zijn om het termijnbedrag aan de energiemaatschappij laag te zetten, maar dan weet je zeker dat je straks je jaarrekening niet kunt betalen. Doe dat dus niet!

De bekendste manieren om te besparen kent iedereen, maar doe jij het al? Denk bijvoorbeeld aan:

  • korter douchen en een graadje kouder
  • verwarming twee graden lager
  • de was buiten drogen in plaats van in de wasdroger
  • airco uit, gebruik liever een ventilator
  • onnodige elektrische apparaten uitzetten

Meten is weten.

Besparen is moeilijk en niet leuk. Dan helpt het als je direct kunt zien wat het resultaat is. Als je kunt zien voor hoeveel euro je die dag hebt verbruikt, kun je ook zien hoeveel minder je verbruikt als je je best doet om te besparen. Dat is een soort beloning voor de moeite die je doet. Dat helpt om te besparen, daarvan ben ik overtuigd. Ik doe het namelijk zelf ook zo!

Ik ben niet van het reclame maken, maar dit wil ik toch laten zien. Je kunt voor ruim drie tientjes een klein apparaatje kopen dat je kunt aansluiten op de slimme elektriciteitsmeter in de meterkast. Installeer de gratis versie van de bijbehorende app op je telefoon en zet het tarief dat jij voor je elektriciteit en gas in de app. Dat apparaatje laat precies zien hoeveel elektriciteit en hoeveel gas je op dat moment verbruikt. Ze je bijvoorbeeld de airco uit, dan zie je meteen je elektriciteitsverbruik flink dalen. De app laat ook zien wat de energie kost die je die dag (of week / maand / jaar) hebt verbruikt.

Dit apparaatje van HomeWizard heet een P1 meter. Hij kost op dit moment 33,90 euro inclusief verzendkosten. Die kosten kan je makkelijk terugverdienen met besparen. Klik voor meer informatie of om er één te bestellen bij de leverancier op de link: https://www.homewizard.com/nl/shop/wi-fi-p1-meter/
De installatie is eenvoudig. Een instructiefilmpje kun je zien via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=-lJbtLFzwgg Bekijk dit filmpje even voordat je bestelt.

Zet-M-Op-60.

Een andere tip die ik nog wil meegeven is deze. Je CV-ketel verwarmt het water standaard tot 80 graden. Als je dat verandert in een aanvoertemperatuur van 60 graden, bespaar je daarmee op je gasverbruik. Dan werkt je CV-ketel efficiënter en je hebt nog steeds hetzelfde comfort. Je bent een dief van jezelf als je dit niet doet.
Een instructie hoe je dit zelf kunt doen, kun je zien via deze link: https://zetmop60.nl/

Deel deze pagina.