WSNP en kwijtschelding gemeentelijke belastingen

  • Berichtcategorie:Blog

Daar ligt de aanslag voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat. Een flink bedrag, zeker als je weinig te besteden hebt. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om bij de gemeente kwijtschelding aan te vragen als je op bijstandsniveau zit. Maar wat als je in de WSNP (schuldsanering) zit en je hebt inkomen boven de bijstandsnorm, bijvoorbeeld uit loondienst of een WIA of WAO uitkering?

In de WSNP moet je het inkomen boven het vrij te laten bedrag afdragen aan een boedelrekening. Hiermee kunnen bijvoorbeeld schulden worden afbetaald. Deze boedelrekening wordt beheerd door de WSNP-bewindvoerder, niet de bewindvoerder van het beschermingsbewind. Doordat je geld afdraagt houd je zelf minder over, je zit immers in de WSNP dus je leeft op bijstandsniveau. Kom je dan in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen?

Niet alle gemeenten gaan hier hetzelfde mee om. Dus het is raadzaam om bij je gemeente om kwijtschelding te vragen. Er zijn nu twee mogelijkheden:

  1. De gemeente geeft kwijtschelding voor de gemeentelijke belastingen.
  2. De gemeente geeft GEEN kwijtschelding. In dat geval krijg je een schriftelijke afwijzing van de gemeente. Deze afwijzing lever je in bij de WSNP-bewindvoerder. De gemeentelijke belastingen moeten nu betaald worden vanuit de boedelrekening.

Eigenlijk is dit heel logisch, het is immers niet de bedoeling dat je van minder dan het bijstandsniveau moet leven.

Deel deze pagina.