Het is weer de tijd dat veel mensen overstappen naar een andere zorgverzekering. Een bewindvoerder mag hierin niet adviseren, maar kan wel zinvolle informatie geven of algemene tips. Laten we dat dan maar eens doen in dit bericht.
Kan je bijvoorbeeld overstappen naar een andere verzekering als je een betalingsachterstand hebt? Dat hangt af van jouw situatie. Heb je een betalingsachterstand op de premie van je huidige zorgverzekering, dan kan je niet overstappen naar een andere verzekeraar. Alleen bij je huidige zorgverzekeraar kun je een basisverzekering afsluiten, andere verzekeraars zullen je weigeren. Heb je alleen een betalingsachterstand op het eigen risico, dan kan je wel overstappen naar een andere verzekeraar. In beide gevallen kun je trouwens wel een wijziging in je aanvullende verzekering vragen. Dat kan verstandig zijn. Als je bijvoorbeeld (bijna) geen kosten declareert waarvoor je een dure aanvullende verzekering bent, is het vaak goedkoper om die aanvullende verzekering te stoppen. Dan is de basisverzekering meestal voldoende.
Als je de aanvullende verzekering wilt veranderen, dan moet je dat zelf regelen met je zorgverzekering. Je moet dat in ieder geval zelf beslissen. Als het jou niet zelf lukt, kan je wel hulp vragen aan je bewindvoerder. Adviseren mogen we niet, maar helpen mogen we gelukkig wel. Wacht daar niet te lang mee, het moet voor 1 januari zijn geregeld.
Een achterstand in de betaling van de premie kan je flink op extra kosten jagen. Niet alleen omdat je dus niet kunt overstappen, maar ook omdat met een achterstand van meer dan 6 maanden het CAK de premie gaat incasseren met een toeslag/boete daar bovenop. De bewindvoerder kan proberen onder die boete uit te komen door een betaalregeling te treffen.
Via de volgende link kom je op de pagina van de overheid met algemene informatie over overstappen naar een andere zorgverzekering.